Пълна забрана на сечта в района над засегнатите села в Карловско. Това разпореди служебният земеделски министър Явор Гечев след проверка на място.

На нея присъства и екип на bTV Новините.

Вече седми ден сигналите за нерегламентирана сеч в горите над засегнатите карловски села стават все повече.

Министерство на земеделието, Агенцията по горите, горските от района и разследващи прекараха деня в гората над Каравелово. Водиха ги местни хора.

Поемаме по пътя нагоре. Хора от селото ни показват място, което смятат, че е изсечено неправомерно.

Директорът на Южноцентралното държавно предприятие ни обяснява, че излялото се количество дъжд не може да бъде поет от гората, нито от типа почва в този район.

Вървим пеша по пътя на дърводобивните фирми. Натъкваме се на купчина дървета. Разследващите са категорични, че тези многогодишни дървета не са сечени от човешка ръка.

Местните ни водят поне още 11 км нагоре в същинска Средна гора. Вече се виждат следи от резачка. Отсечените дънери стават по-големи и повече.

Горският на Карлово потвърждава - разрешени са 75% от доказано болна гора. Ще бъде назначена проверка основателно ли е издадено разрешителното и действително ли е установено заболяване по растителността. Дотогава - никаква сеч в района, разпореди служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Проверките на място продължават и утре. В тях ще се включи и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.