В навечерието на Никулден инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провериха 152 търговски обекта, в които се предлага риба и рибни продукти, съобщават от ведомството.

Сред тях са борси, специализирани магазини, щандове в големи търговски вериги, както и временно разкрити обекти за продажба в цялата страна.

Обект на проверката са били везните, които се измерват рибите. Инспектирани са общо 169 бр. везни. За 13 от тях (7,6 % от проверените) е установено несъответствие със законовите изисквания.

Снимка: Ладислав Цветков

За шест от тези везни е констатирано, че не са от одобрен тип или са без оценено съответствие със съществените изисквания към тях. Поради тази причина, нередовните везни са спрени от използване за измервания, свързани с търговски плащания. Такива везни са използвани предимно във временно открити търговски обекти за продажба на риба.

За седем везни е установено, че не са преминали изискуемата ежегодна проверка, която се удостоверява с определените за целта знаци. В тази връзка са съставени протоколи за задължителни предписания, като нередовните везни са спрени от употреба.

На шест търговци са издадени актове за установяване на административни нарушения. Най-много нарушения са установени на територията на градовете Сопот и Карлово.

Снимка: Ладислав Цветков

Във връзка с настъпващите Коледни и новогодишни празници, инспекторите на ДАМТН продължават проверките в търговски обекти за продажба на месо и месни продукти.