На 6 декември Православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Тържествена литургия беше отслужена митрополитската катедрала „Св. Неделя" в столицата. На нея присъства и Негово светейшество патриарх Неофит, който благослови православните християни.

Десетки хора от цялата страна пристигат да  празнуват в Созопол и с екипажите на корабите излизат в морето. Всеки кораб има свой венец, който след като е осветен, се хвърля в морето - за здраве и берекет.

С празни мрежи и прибрани лодки за зимата -  така в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас посрещат Никулден. Рибарите не помнят отдавна морето да е било толкова бедно на риба.

„Няма нищо! Тази година сме жива мъка! Мисля, че е от аномалия, тази година закъсня всичко", казва рибарят Яни Костов.

Като няма прясна морска риба, и морските вълци празнуват с шаран. Но пълнен със сирене.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сиренето отнема всички миризми и токсини от месото, от рибата, защото знаем, че шаранът е винаги на дъното, в тинята и винаги има дъх. И също има и токсини в него", обяснява Яни Стоянов. Зашит с конец за рибарски мрежи и запечен с кашкавал, след час шаранът е готов.

А в съседния Созопол морският празник се превърна в градско веселие на пристанището.

„Важното е да има настроение, да има рибарско настроение. Тя рибата ще дойде все някога. - Надяваме се догодина", казва Александър Кючуков.

С литийно шествие и водосвет на рибарските кораби местните отдадоха почит на Свети Николай Чудотворец.

Никулден е и празник на Бургас, който тази година отбелязва началото на нова традиция -  пет двойки са избрали да сключат брак на празника на града.

С обща снимка на имениците, Бургас спази традицията да отбележи празника на града.
Кадърът, който ще бъде съхранен в Държавния архив, запечата усмивките на десетки – от новородения Николай до 102-годишния Никола Мечев.

На Никулден Бургас се сдоби и с нова туристическа забележителност – вековната Кула на фаропазача на пристанището е превърната в музей и отворена за посетители.

По традиция и във Варна празникът се отбелязва тържествено. Честването на светеца започва в така наречения „морски храм” „Св. Николай Чудотворец”. Там се провежда и военен ритуал.

Снимка: btvnovinite.bg

Готвачи от военноморските сили приготвиха вкусен морски курбан във военнополева кухня за гражданите и гостите на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здравето и силата на всички моряци.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно празникът ще продължи с тържественото приемане на вертолет „Долфин” в състава на ВМС.

По традиция вечерта ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.