В колата на задържания за тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади момичета, бяха открити две сини лампи и полицейска палка.

Той е минал през голяма част от центъра с включен полицейски буркан. Наша проверка показа, че всъщност е изключително лесно да си купим подобно полицейско оборудване – като например светлините, които се поставят на предното стъкло на автомобила. 

Възможно ли е сами да ги свържем и използваме – провериха Габриела Керемедчийска и стажант-репортера Тодор Драганов. 

Само в един от сайтовете виждаме 15 обяви за продажба на полицейски светлини - сигнални лампи, буркани и лед осветления. Цените - между 30 и 80 лева. Свързваме се с един от продавачите. Казваме му, че търсим полицейска лампа, за да се пошегуваме с приятел. 

30 минути по-късно сме в магазин за продажба на аксесоари. За 55 лв. си осигуряваме синя лампа. 

А свързването на т.нар. полицейска лампа с автомобила отнема 2 минути и вече имаме кола със специален режим на движение.  
 
За незаконно притежание или използване на подобни полицейски светлини законът предвижда санкция. За да не бъдем укорими, екипът ни унищожи оборудването.

Експерти алармират и за броя на екипите на пътната полиция нощем. 

„На практика в София няма физически контрол през нощта. В момента движението се контролира от 2 екипа при 1,5 млн. град и това е абсолютно недопустимо. Всяка вечер стават по 20 катастрофи“, заяви Богдан Милчев.

Бившият шеф на столичния КАТ напомни, че все още не е внесен новият законопроект за събираемостта на глобите и за т.нар. системен нарушител.