РЗИ започна проверка на случай с работници от Италия, които строят газопровода "Балкански поток" в Плевенско.

Последната група от 25 човека е пристигнала у нас в период 25 февруари - 6 март. Никой не е под домашна карантина.

Снимка: bTV

"Тепърва ще видим каква е ситуацията при тях и не знам как може да бъде осъществена тази карантина, те де факто работят, това би означавало да се блокира работата", заяви д-р Стефка Тошева, РЗИ – Плевен.

"Тези граждани на Италия са преминали летище София и медицинския скрининг, били са термометрирани, попълнили са въпросниците за произхода, при никой няма наличие на симптоми за заболяване", обясни Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартансгаз".

Част от работниците са настанени в местен хотел. Други живеят на квартири.

По-рано през деня пък имаше напрежение в плевенската болница, която е под карантина, защото в нея има настанени двама пациенти с коронавирус.

Те са в добро състояние, но връщането на пациенти създаде напрежение по-рано днес и предизвика гнева на здравния министър към ръководството.

Университетската болница в Плевен вече работи в режим "карантина". На входа на централната сграда персонала пропуска само част от чакащите.

"9 години как идва на ТЕЛК, днес му е датата. Идваме от село Веселец, разкарваме се, разходи, можеха да ни се обадят да кажат", казва Яким Якимов.

"Всяка сутрин в 8:30 часа при госпожата за химиотерапия. Сега не знам, те ще кажат, може би ще си работят"“, коментира Атанас Димитров.

"Това, което се е случило сутринта в Плевен, въобще не отгововаря на заповедта, която аз съм издал. Веднага се свързах с директора“, заяви Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

"Изрично беше разпоредено да се пропускат пациенти за химиотерапия, онкоболни, за хематология. Също тези, които са на хемодиализа", обясни доц. д-р Цветан Луканов, изпълнителен директор на УМБАЛ "д-р Г. Странски" - Плевен

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 176 486 26 003 371 286 2 745 011
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 176 486 26 003 371 286
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer