Проверка по сигнал за екозамърсяване в „Слънчев бряг”. Инспектори провериха дали е замърсена с отпадни води река Хаджийска, която се излива на плажа в курорта.

Периодично се появяват сигнали за замърсяване на реката. Тя минава под почивната станция на Министерски съвет и се излива на плажа в „Слънчев бряг”. Инспектори на по околна среда и от „Басейнова дирекция” взеха проби.

Пробите са взети от няколко места по реката и от устието при вливането в морето. На място проверката показа електропроводимостта и нивото на кислород.

Установено е ниско потребление на кислород във водата, което означава, че няма добър отток на водата към морето, обясни Ивелина Миндова, гл. експерт към Изпълнителна агенция по околна среда.

Сигналът е за нерегламентирано заустване на отпадни води от хотелите. Реката Хаджийска минава по средата на курортния комплекс. Спасители са убедени, че има нерегламентирано изливане на отпадни води.

От здравната инспекция са категорични, че летните вируси нямат връзка с реката.

„Проблемът на река Хаджийска е, че при обилни валежи тя прелива над косата, която се образува естествено и увлича със себе си всички боклуци, които са затлачени по нейното корито”, обясни д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас.

Всички минали проби от плажа показват чиста вода. В момента пясъчната коса, която спира изтичането на реката, е прекъсната от валежите и вълнението на морето.