Сигнали от туристи за замърсяване на морето в някои от южните курорти, предизвикаха извънредни проверки на здравните власти.

На централния плаж на Черноморец канал, който минава през пясъка и се влива в морето, е причина за постоянни жалби от плажуващи, които се притесняват, че водата е мръсна.

Нова жалба е имало и през седмицата. Сигнал е получен и за Северния плаж на Слънчев бряг, свързан с изтичане на мръсни води от заведение, отново в морето.

Мястото край канала в Черноморец е определено за свободна зона и е пълно с плажуващи. Руски туристи гледат с недоверие водата, която изтича от него.

„Сутрин водата е хладна, а трябва да бъде топла. Може и да е мръсна. Там е написано, че можеш да си миеш краката, но не трябва да се пие. Зелена е и мирис има покрай този канал, което също говори, че не е чиста", разказва Лариса Иванова, която разкрива, че плажува там, защото „не е намерила друго място в свободната зона". 

За да проверят има ли замърсяване и риск от къпане, здравните власти вземат проба от морската вода. До момента не е имало отклонения в показателите.

„Долу на Лозенец, там имаше 2-3 години и тук на този плаж имаше, но вече от три години и тук, и на Лозенец водите са перфектни", разказва д-р Стоян Стойчев, който е старши инспектор, отдел "Държавен здравен контрол" – РЗИ – Бургас.

36 часа по-късно резултатите показват, че водата действително е чиста.

„За здравето на хората не съществува някакъв риск. Да, тя се заблатява, защото се задържа на място, но това не трябва да е фактор, който да ги плаши", обяснява д-р Мариана Кофинова – главен секретар в РЗИ – Бургас.

Запушена канализация и изтичане на отпадни води край Северния плаж в Слънчев бряг са установили проверяващите. Течът е отстранен, а резултатите от пробите на водата отново са добри.

„Има проекти и всяко едно заведение отходните води са в канализационните системи на комплекса.", заявява концесионерът на плажни ивици в Слънчев бряг Кирил Спасов.

„Бяха подобрени и някои от пречиствателните станции, тяхната работа се подобри и може би това се е отразило на качествата на водите. Опасност към момента не съществува на нито един от плажовете", разказва д-р Мариана Кофинова – главен секретар на РЗИ - Бургас.

Мътната вода, от която се оплакват някои туристи е свързана с теченията и няма риск от къпане в нея, категорични са властите.  

Междувременно, всеки момент се очаква да бъде подновено  източването на останалия мазут от потъналия край Созопол преди век кораб „Мопанг". Миналото лято нефтопродукти стигнаха до някои от плажовете на юг. Но после течът беше спрян и започна източването на горивото.