Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери за нередности 4 обществени поръчки, възложени от Главните дирекции „Изпълнение на наказанията“  и „Охрана“ и държавното предприятие „Фонд затворно дело“.

Обществените поръчки са за доставка на униформено облекло в дирекция „Изпълнение на наказанията“  и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите. Става дума за използваните препарати във връзка с COVID мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по  обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Снимка: БГНЕС

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни  в затворите.

Тя каза още, че е приключила назначената проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите. Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.

Снимка: БГНЕС

Ресорният заместник-министър присъства днес на IX-ия турнир по бокс между лишените от свобода от затворите в страната. В спортното събитие участваха 40 лишени от свобода от 9 затвора. На турнира в Софийския затвор присъстваха Кубрат и Тервел Пулеви.