Близо половината от постановените решения на Европейския съд по правата на човека, заведени срещу България, са неизпълнени. 

Това показва международна платформа, обобщаваща данните за всички 47 страни, подписали Европейската конвенция за правата на човека. 

Според European Implementation Network 48% от решенията или 79 дела срещу България през последните 10 години нямат развръзка. Заведените искове са основно заради нарушаване на човешките права от органите на реда.

“Убийства, издевателства и физическо насилие от страна на българската полиция” е заглавието на EIN. 

Снимка: einnetwork.org /Screenshot

Според информацията от 2002 г. досега ЕСПЧ в Страсбург е постановил решения на повече от 30 случая на полицейско насилие и неправомерна употреба на сила. Освен това е изтъкната и неспособността на властите разследват случаите.

Във фокуса попадат и обстоятелствата при задържане, нехуманните условия в затворите и липсата на адекватна медицинска грижа.

За всички 47 страни данните сочат, че 43% от водещите дела са неизпълнени, като чакащите са над 1200. 

Снимка: einnetwork.org /Screenshot

Показателите на страната ни са над средната стойност за групата държави. Съседни на България страни имат по-добри показатели. 

Например, Румъния не е изпълнила 44% от съдебните решения или 71 дела. Гърция не е изпълнила 42% или 39 дела.

С най-лоши показатели са Азербайджан с 95% и Русия с 89% или 218 дела. 

Особен контраст се забелязва в страните от Скандинавието. Норвегия не е изпълнила две решения на Съда в Страсбург, а Швеция - 3. Дания няма неизпълнени решения. 

Снимка: btvnovinite.bg

“От всички решения по дела, поставени под засилено наблюдение от Съвета на Европа, около 60% са водени и продължават да се следят от БХК. Сред тях са също и случаи на експулсиране и екстрадиция на чуждестранни граждани, за евикция на роми от единствените им домове, за произволно настаняване на хора с психични разстройства в социални институции и за нарушаване на правото на свобода на сдружаване”, допълват от Български хелзински комитет, които разпространиха информация за резултатите от изследването.

„Съветът на Европа няма да ни обяви война заради това, че не са изпълнени решенията, но международната репутация на България страда. Едно е международната репутация на една страна, в която тези решения се изпълняват, още на следващата година. Друго е в страна като България, където има неизпълнени решения още отпреди 20 години“, коментира председателят на БХК Красимир Кънчев.  

От Министерството на правосъдието съобщиха, че в момента от висящите 171 дела, само 18 са под засилено наблюдение от Комитета на министрите на Съвета на Европа, и за първи път от 1995 г. страната ни е излязла от челната десетка по брой осъдителни решения.