Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над 3000 хиляди експоната.

Според експертите тя е безценна. Включва артефакти, датирани между 4 000 г. преди Христа до 6 век след Новата ера.

Снимка: bTV

Божков притежава най-голямата колекция от ритони в света. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти - 4-ти век преди Христа. Сцената на рога изобразява убийството или "Смъртта на Орфей от тракийските жени".

Снимка: bTV

Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век пр. Хр. 

Особено ценен е този сребърен кантарос със сцени отново от "Смъртта на Орфей".

Снимка: bTV

На него ясно е изписан надпис с името му на старогръцки.

Частната колекция на Васил Божков е единствената в света, която има 20 ритона. Сред най-ценните експонати са тези с човешка фигура, тъй като се смятат за изключителна рядкост. Събирана е повече от 15 години, разполага с над 3000 предмета. Оттогава за нея, денонощно се грижи професор Веселина Инкова.

Снимка: bTV

„Експонати от благородни метали - злато, сребро, мед и сплави. Касае Бронзова екпоха, първи век преди Христа. Траките. Тези предмети са изключително стойностни в културно отношение, някои от тях са в изключително крехко състояние“, обясни проф. д-р Веселина Инкова, реставратор.

Снимка: bTV

Артефактите се съхраняват в специални витрини и постоянна температура в сградата на „Нове холдинг“, която е и музей, и само един градус промяна може да ги повреди. Реставраторката разказва, че прокуратура и полиция искали да ги съберат в чували. Тя ги спира.

Снимка: bTV

„Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни. В момента съм изумена, притеснена, с начина, по който е решено да се действа с колекцията. Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания“, казва проф. д-р Инкова.

От екипа на бизнесмена коментираха, че всички експонати са законни и имат документи за това. Купени са на търгове. И са собственост на фондация „Тракия“, основа от Васил Божков. Колекцията е излагана музеи в Москва, Брюксел и националаната худежествена галерия.

Бизнесменът имаше мащабен проект - цялата колекция да бъде изложена на едно място. 

Затова преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, идеята беше сградата да бъде превърната в музей.

Утре се очаква да се направи втори опит - колекцията на Божков да бъде конфискувана от прокуратурата. Оттам  са се свързали с Националния исторически музей, където вероятно ще бъдат преместени експонатите.