Избухна пореден спор около паметник на културата. Този път става въпрос за Телефонната палата в столицата. 

Тя предстои да порасне от 6 на 7 етажа, като се надстрои покрива. За това алармира от „Спаси София”. От гражданската организация определят това като „грозна бутафория”.

Сградата е собственост на бизнесмена Васил Божков, който я купил от БТК срещу 17 милиона евро миналата година. Идеята му е да я превърне в културен център с музей. Преди това – ремонт, включително и на течащия покрив. „По-грозно от това не може да изглежда, просто трябва да бъде поправен, ремонтиран. Няма да има надстрояване, ще има промяна на покривните линии”, твърди арх. Николай Симеонов.

Идеята е покривът от скатен да стане мансарден – като на пощата.

"Аз лично не смятам, че трябва да допускаме подобно намесваме в знакови сгради. Аз имам въпрос към всички собственици такива знакови сгради, защо не можете да ги ремонтирате, просто да ги ремонтирате, защо трябва от всичко да търсите печалба, нарушаване на историческата памет на този град за пари", смята Борис Бонев от „Спаси София”.

Сградата е построена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Първата телефонна палата в България е защитен паметник на културата. Фасадата й щяла да се запази, твърдят от културното министерство.

От МК казват, че нямало да се променят границите на урегулирания поземлен имот, не се променят характерът и начинът на застрояване.

Снимка: bTV

След това становище Столичната община одобрила проекта още преди две седмици без много шум. „С този проект се запазва тази знакова сграда и считам, че тази намеса, която се прави е изключително деликатна и е в полза на сградата. В тази сграда ще се прави музей, голяма зала и административна част, ще се реши и проблемът с паркирането от към улица "Гурко". Считам, че това е един добър пример за запазване на тези сгради”, коментира главният архитект Здравко Здравков.

В заповедта той се мотивира, че „Височината на застрояване отговаря на допустимата максимална кота корниз в устройствената зона, тъй като в нея няма ограничение за височината на застрояване. В проекта се спазват максимално допустимите параметри на застрояване в цитираната устройствена зона.”

Снимка: bTV

Според Борис Бонев от „Спаси София” подобни решения не трябва да бъдат взимани на тъмно: "Когато говорим за подобни знакови сгради няма как обществото, професионалната архитектурна гилдия да няма как да имат право да се изкажат и да коментира, адекватна ли ще е подобна намеса. По мое мнение няма да е адекватна, защото чисто архитектурно се различава от това, което виждаме като сграда".

Снимка: bTV

Сега в Телефонната палата се помещават няколко нощни заведения и ресторант, които скоро ще бъдат принудени да напуснат сградата. Статуята на Джон Атанасов пред палатата ще бъде преместена в Техническия университет.

След две години, когато трябва да приключи ремонта, Васил Божков планира да изложи в обновената Телефонна палата личната си колекция от над 3 хиляди антични предмети и картини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!