Незаконните сгради в „Росенец“, построени върху държавна земя, да не бъдат събаряни, а предоставени за обществено ползване. За това настояват граждани.

Снимка: bTV

И още - пътят до плажа край лятната резиденция на Доган да бъде узаконен.

Триетажната сграда буквално на брега на морето е изградена без никакви документи от неизвестен строител, изпълнител и проектант.

Снимка: bTV

Издадена е заповед да бъде съборена за сметка на държавата. Заедно с двуетажна постройка от другата страна на сараите, на самия плаж, с павилиона на охранителите край нея. Граждани са против. 
 
"Предлагаме сградата да бъде оставена на граждански сдружения за организирането на музей и фотоизложба", каза Николай Едрев - сдружение "Алтернативна енергия".

Снимка: bTV

"Законът е категоричен - при наличие на незаконно строителство, установено с влязло в сила административен акт, същото следва да бъде премахнато", заяви Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас.

"Те са проспали това незаконно строителство, сега смятам, че е нецелесъобразно и несъстоятелно да бъдат премахвани за сметка на републиканския бюджет, без да може да бъде установен собственикът", смята Николай Едрев - сдружение "Алтернативна енергия“.

Незаконен е и пътят до плажа, са установили проверяващите.

"Този плаж по закон трябва да има до него задължителен осигурен достъп. Такъв има, няма смисъл този път да бъде разрушен, за да се наложи след време да бъде отново изграден, отново със средства на данъкоплатците", обясни Димитър Найденов - общински съветник, „Демократична България“.

Снимка: bTV

Процедурата пътят до плажа да бъде нанесен в кадастъра е задвижена, твърдят от областната управа.  

Кеят, построен без инвестиционен проект и разрешение за строеж, още се разследва от прокуратурата. А междувременно, собственикът на сараите е поискал от общината да постави нова ограда около тях.