Медици и пациенти се събраха пред „Пирогов“ в защита на началника на клиниката по детска хирургия. Причината за недоволството е, че проф. Христо Шивачев е „скъсан“ на конкурса за началник на звеното, което и в момента оглавява.

След редовен конкурс за началник на клиниката по детска хирургия, проф. Шивачев не е допуснат до следващия му етап, защото е получил по-ниска от необходимата оценка. Колегите му казват, че тя не е основателна.

„Ние подкрепяме нашия началник в своето начинание да докаже правотата си“, каза хирургът д-р Георги Иванов.

Шивачев благодари за подкрепата и поиска документите от конкурса да бъдат публикувани.

„Или съм средностатистически тройкаджия, който трябва да стои в ъгъла, или не съм. Да проверим. Ние даряваме живот ежедневно. Една такава оценка е за цялата клиника и поради тази причина не мога да се съглася с нея“, коментира проф. Христо Шивачев.

Директорът на „Пирогов“ заяви, че предстои да вземе решение и уточни, че не е длъжен да се съобрази с оценката.

„Ще отсъдя по съвест, така че да се вземе най-доброто решение за "Пирогов". В случая с проф. Шивачев даже няма драма, защото той е единствен кандидат. Проф. Шивачев е национален консултант, никой не го освобождава от работата“, посочи д-р Валентин Димитров, директор на „Пирогов“.

Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание оглавява и комисията, оценила Шивачев.

„Всички оценки, които съм дал на всички кандидати, позволяват те да продължат напред. Моята оценка е 1 от 5 или 7. Беше изненада и за мен тази оценка. Проф. Шивачев ще бъде началник на клиниката по хирургия. Проведен е разговор с него, проведен е разговор с директора“, обясни проф. Костадин Ангелов.

Проф. Шивачев подкрепиха и няколко лекарски асоциации, както и медици от много болници у нас.