Одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода от юни 2022 до юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Болницата е в лошо финансово състояние, допълни той. Посочи също така, че очаква прокурорски проверки.

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в НС. Предстои разговор с директора на болницата заради този одит, каза още проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали би освободил директора на „Пирогов“ заради констатациите в доклада министър Хинков каза: „Изглежда не“.

„Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“. Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви в писмената си позиция д-р Валентин Димитров.

От парламентарната здравна комисия днес съобщиха, че има постъпило писмо от директора, в което той твърди, че му е оказван натиск с цел да бъде отстранен.