Прокуратурата е възобновила разследването по скандала "Мишо Бирата", в който главни действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и ексшефът на митниците ген. Ваньо Танов, съобщава в. "Сега", цитирайки зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Този път ще се проверява дали Борисов не е попречил на митническата проверка срещу пивоварната "Леденика", която е собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. По думите на Сарафов ще се проведе разследване на съдържанието на разговора. „Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка." По думите не зам. главния прокурор при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според Срафов на викане за разпит подлежат всички участници в тези разговори - Борисов, Танов, Дянков. Той е уточнил, че наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога.

На практика това означава, че Борисов може да се окаже обвиняем по една от двете точки, ако прокуратурата му поиска имунитета и той бъде свален, уточнява изданието.

Досега разследващите търсеха само виновния за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със СРС, в които експремиерът поръчва да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал.

Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите ясно се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите.

Миналата година градската прокуратура не образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК". Това стана причина адвокат Минчо Спасов, който поиска случаят да се разследва, да сезира и инспектората на Висшия съдебен съвет. Оттам вече трети месец нямало отговор. В момента делото е възобновено с решение на прокурор от Върховна прокуратура.

През март стана ясно, че държавното обвинение е започнало проверка дали основателно е било спряно разследването за изтичане на класифицирана информация покрай скандала.