Прокуратурата атакува строежа в местността "Алепу" край Созопол. Според държавното обвинение разрешението за строеж на обекта е нищожно.

Междувременно всички контролиращи институции се събраха днес на място за нова инспекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестът на прокуратурата на практика спира строежа, пишат от обвинението. Проверката е установила, че първото разрешение от февруари 2018 г. е за укрепване на свлачище.

Половин година по-късно възложителят декларирал, че няма да се възползва от него и че в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Снимка: btvnovinite.bg

Две седмици след това Община Созопол издава ново строително разрешение за етапно строителство.

Часове след решението на ВАП, институциите проверяваха на място какво е построено до момента и дали строежът пречи на гнездовия период на птиците.

На втория етаж на строежа се вижда ясно асансьорна шахта и изградени стълби, които водят към горното ниво.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев нарече казуса „Алепу“ заплетен възел и обясни, че сега топката е в съда. А природозащитници са категорични, че няма да спрат с протестите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме и премахването на строежа. Искаме най-вече по цялото черноморско крайбрежие да спре това строителство на различни сгради, които нямат място там“, категорична беше Кремена Вътева.

Собственикът на земята и дружеството, носител на правото на строеж, съобщи, че на обекта не се извършват строителни дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

И допълни: „Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност"

Снимка: btvnovinite.bg

"На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност“.