Eкоoценка от 2008 г. дава становище да не се стори край Алепу, съобщава „Капитал“. Експертизата е във връзка с изменението на Общия устройствен план на Созопол.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти от Лесотехническия университет правят два доклада – за екологична оценка и за съвместимост с целите на НАТУРА 2000. Те са задължителни по закон и оценяват изменението на Общия устройствен план на Община Созопол. Според експертизата: трябва да бъдат редуцирани зоните за застрояване около Алепу.

Снимка: btvnovinite.bg

„Следва изрично да се подчертае, че неприлагането на горепосочените мерки обрича блатото Алепу на бавна гибел“, пише още в експертизата.

Потърсихме експертите, но те отказаха коментар. Препоръките им не са взети под внимание при изменението на устройствения план на Созопол през 2014 г. Това става ясно от решението за екологична оценка на Министерството на околната среда и водите, твърди Тома Белев от Асоциация на парковете в България.

„Ако това беше прието действително, там нямаше да се строи. За съжаление, в Решението за екологична оценка, липсват условията, които са поставили експертите, по специално за нос Хумата и курортно строителство там“, допълни Белев.

Снимка: btvnovinite.bg

Не получихме коментар от министерството. От Община Созопол заявиха, че казусът е сложен, за това ще изчакат да приключи проверката на прокуратурата. И бившият началник на РДНСК-Бургас Георги Георгиев коментира случая „Алепу“. По думите му застроената част противоречи на нормите и…добрите нрави. Допълни, че на кота -1, -2, -3 и -4 имам четири минусови етажа.

Разрешението за строеж позволява да се строи 10 метра над нивото на терена. 

„10 метра средно по 3 метра на етаж – това са 3 етажа грубо и етаж и половина нагоре. Значи, четири етажа и половина от кота било до кота терен. И надолу още четири“, допълни Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера в ефира на bTV проектантът на „Алепу Вилидж“ обясни, че изграденото в момента съоръжение е подпорно, а над него ще се издигнат още 2 етажа и един подпокривен.