"Моята мотивация за проекта (на плажа Алепу) беше, че природа няма тук, тя беше унищожена от свлачището", заяви арх. Ангел Захариев, собственик на архитектурното бюро, проектирало съоръжението в „Тази сутрин“.

В сутрешният блок на bTV той показа снимка от 2016 г., когато за пръв път е посетил мястото и която, по неговите думи, ясно показва свлачището, което застрашава брега в тази местност. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно", категоричен е Захариев, а що се отнася до въпроса дали свличането на земни маси е изкуствено предизвикано, според него никой няма такъв интерес, особено собствениците на имота.

Снимка: btvnovinite.bg

Конструкцията на плажа е противосвлачищно съоръжение, като такова е било прието от комисията, а неговият вид е бил определен от инвеститора, заяви архитектът и разкри, че са разглеждани и още няколко варианта, сред които и изграждане на голяма стоманобетонна стена.

Под тази сграда има десетки пилоти 15-30 метра надолу, обясни архитектът, който посочи, че основните цели на съоръжението са да се спре свличането, да се запълни обема  със земна маса и там да има последващо строителство.

От самото начало проектът на Алепу е бил за курортно селище и никой не го е крил, заяви Захариев. Този процес е започнал много отдавна с промяната на статута на земята и включването и в подробния устройствен план.

Според Захариев, въпреки че служи като противосвлачищно съоръжение, сградата е проектирана от най-добрите и е годна за живеене, като не би трябвало да крие опасности за своите обитатели.

Съоръжението има вече акт 16, но той не се отнася за сградата, заяви архитектът, според когото "свлачището вече не е активно. Тоест съоръжението спира земната маса".  

Снимка: btvnovinite.bg

Ангел Захариев е категоричен, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му - Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в правителството на Бойко Борисов.

"Аз не ѝ се меся във външната политика, тя не ми се меси в проектирането", заяви Захариев, който отбеляза, че двамата са заедно много преди съпругата му да стане външен министър и не получава бизнес поръчки за проекти по политическа линия с протекции от властта.

В страната има 5-6 архитектурни бюра, които могат да правят такива сложни проекти, и едно от тях е моето, каза Захариев.

Какво още каза архитект Захариев за проекта на плажа Алепу, гледайте във видеото.