Никой не е крил, че строежът на Алепу ще бъде курортно селище. Това заяви архитект Ангел Захариев, който е съсобственик на архитектурното бюро, проектирало „Алепу Вилидж“  в предаването „Тази сутрин“. 

Всичко, построено до момента, не завършва с покрив, а са т.нар. минусови етажи, т.е. минус 3 етажа.

Това е така, защото архитект и проектант са избрали кота нула на обекта да започва не от плажа, а от нивото на пътя. Това им позволява да издигнат още 10 метра нагоре (с разрешение на община Созопол).

Така крайната постройка, на брега на морето, ще има общо 7 етажа, плюс 2 покривни пространства.  

„Твърдението, че няма свлачище там – е абсурдно. В крайна сметка природа няма. Природата е унищожена от свлачището“, заяви Ангел Захариев. 

Проектът е направен през 2017 година - от самото начало за курортно селище. Той има 3 цели, обяви проектантът.

„Да се спре свличането на терена, втората цел да се запълни обема от липсващата земна маса, който е там, тоест трябва да се запълни с празно пространство както е в случая с кухини, или земна маса и третата цел е да служи за основа на бъдещите сгради“, каза още Ангел Захариев.

Видът на постройката е определен от инвеститора, заяви архитектът. От природозащитната организация „Да запазим Корал" смятат, че проектът се крие, а свлачището е предизвикано нарочно.

„Дори малките деца знаят, че като едно свлачище се предизвика, се отваря една язва в брега, че в нея могат да се настанят едни парамтри от различен порядък, ние дори не знаем колко е този терен“, каза Мирослава Петрова.

Инвеститорът „Алепу Вилидж" и изпълнителят „ГБС Турс" изпратиха писмено становище, в което заявяват готовност да представят проекта публично, но след като приключи проверката от Върховната административна прокуратура.

Изпълнените към момента дейности по проект „Алепу Вилидж" с разрешение за строеж, са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект, а именно укрепително съоръжение. Същите отговарят напълно на действащата към момента нормативна уредба.

Архитект Захариев категорично заяви, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му - външният ни министър Екатерина Захариева.

„Много често ми се налага да обяснявам защо съм мъж на жена ми... Мога да кажа, че нито аз й се меся в политиката, нито тя в проектирането", отбеляза той.

Захариев допълни, че изградените вече асансьорни шахти и стълбище са, за да има достъп до съоръжението след време. 

Утре граждани, несъгласни със случващото се на Алепу и цялото Черноморие, организират протест пред дирекцията за строителен контрол в Бургас.