Дсициплинарна проверка се провежда срещу учителка с 25-годишен стаж заради скандален случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик. За да накаже свой ученик, тя е принудила всички деца от класа - един по един в колона, да заплюят съученика си, докато той е бил изправен пред дъската. Инцидентът е станал на 9 януари.

Неприятната ситуация е станала в трети клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор, при който деветгодишно момче наплюло две други деца. Учителката решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила момчето пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят.

 "Тя обяснява, че след като деца са дотичали при нея оплюти от въпросния ученик, тя е казала: сега вие го оплюйте да види колко е това добре!", разказва Даниела Кемчева, директор на ОУ "Проф. Иван Батаклиев".

Учителката е признала вината си и вече се е извинила на родителите на децата от класа, в който е станал инцидентът.

 "От нейните писмени и устни обяснения, които взех, разбрах, че тя е била под афект, в състояние, в което нервите й не са издържали. При работата с деца често това се случва.", казва Кемчева.

Родителите на момчето разбирали няколко дни по-късно от друг родител - на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по момчето. Детето вече е в друго училище и с него работи психолог. Близките му отказаха коментар пред камера, но подават жалба в прокуратурата.

Според държавното обвинение обаче няма данни за извършено престъпление. 

"С постановление от 31 януари 2020 година е потвърдил отказът на Районна прокуратура-Пазарджик да образува досъдебно произвидство.", казва окръжният прокурор Васил Маринов.

Учителката е с предупреждение за уволнение, а родители са започнали подписка в нейна защита. Близките на оплютия третокласник са категорични, че детето е травмирано от случилото се.