Прокуратурата официално ще проверява изборите на 2 октомври, обяви с позиция държавното обвинение. Поводът е скандал в Народното събрание в петък, при който БСП обвини „Продължаваме промяната“, че са им предлагали кодовете на машините срещу оттеглянето на предложението за връщане на хартиената бюлетина.

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният вот на предсрочните парламентарни избори е манипулиран. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“, обявиха от държавното обвинение.

„Аз не съм се запознал с изказването на политици. Не съм се сезирал към момента от политически изказвания. Доколкото ми е известно, има определени действия, предприети от Софийска градска прокуратура, но с подробности не съм запознат“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

От „Продължаваме промяната“ реагираха.

„През 2019 г. имахме 500 хиляди невалидни бюлетини. Защо тогава прокуратурата не се включи да направи проверка. Към коалицията ГЕРБ, ДПС и БСП има и четвърти играч и това е Иван Гешев“, коментира депутатът от ПП Настимир Ананиев.

БСП ще изрази позиция по темата през следващите дни, обясни председателят на социалистите Корнелия Нинова.

Темата предизвика реакции и у другите партии.

„Ние сме шокирани от тона между бивши партньори и подобни неприлични предложения между тях. Надявам се институциите да установят дали са възможни подобни манипулации“, посочи Десислава Атанасова, председател на групата на ГЕРБ в НС.

„Станахме свидетели на изключително срамен скандал, в който се видя, че манипулации се правят и с машините, и с хартията. Проблемът не е как ще се гласува, а кой контролира“, обяви председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов

Партиите се обявиха за проверката от магистратите. Стефан Янев от „Български възход" посочи, че законът на над всички, а Владислав Панев от ДБ добави, че не вярва в твърденията за манипулации.

Юристите са категорични, че каквото и да се констатира вотът от 2 октомври не може да се касира, защото по действащия Изборен кодекс са изтекли всички срокове това да бъде поискано и направено от съда. Само може да се говори за персонална отговорност, ако има виновни.

Проверката на ДАНС и прокуратурата може да се проточи във времето, но ябълката на раздора - Изборният кодекс влиза още в сряда в пленарната зала и гледането му ще продължи.