Продължават огледите за взривни вещества в имота бившия боец от френския легион, който вчера стреля по полицаи и се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник.

От прокуратурата отказват да съобщят дали в дома на бившия легионер има открити взривни вещества. Днес през целия ден полицаи претърсваха имота му, утре огледите продължават. Районната прокуратура в Тополовград вече повдигна обвинение на Иван Пачелиев за възпрепятстване на органите на реда и удължи мярката му за задържане на 72 часа.

На 35-годишния мъж вече е осигурен служебен адвокат.

Снимка: btvnovinite.bg

В 7:30 ч. бившият легионер бе изведен от ареста в Харманли, окован и пазен от тежко въоръжени полицаи. Ескорт от 6 коли закара 35-годишния мъж в родния му дом.

Вече в Орешник, Иван Пачелиев участва в огледа на имота си, за който предупредил, че е пълен с изненади. Като бивш боец от френския чуждестранен легион той добре познава всички взривни устройства. Затова и по време на претърсването съседите бяха евакуирани. 

Въпреки че живеят на една улица с него от години, съседите почти не го познават. Някои от тях го определят като саможив.

Преди ден Иван стреля със законно притежаваната си пушка срещу полицаи, потърсили го за справка по разследване за заплахи. После се барикадира в дома си и след денонощие бе задържан от отряд „Кобра”.

Производството е за това, че е оказал съпротива и е възпрепятствал органите на властта, като е възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, обясни Неда Михалева, районен прокурор на Тополовград. 

За това законът предвижда до 6 години затвор. Бившият легионер остава в ареста.

Това не е първият случай през последните години, при който се стига до барикадиране и стрелба по полицията.

26.03.2016 г. – София  

Преди 2 години в края на март психичноболният бивш полицаи Петър Коджейков стреля по дъщеря си и се барикадира в дома си. Това е кадър от апартамента му в столичния квартал „Стрелбище”.
Последва стрелба и по полицай –с незаконно оръжие. Преговорите с Коджейков продължиха повече от 20 часа и се разминаха без жертви.

14.03.2014 г. – Лясковец 

Определената от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - "успешна операция за обществото, но трагична за МВР" завърши със смъртта на командоса Емил Шарков. Тогава Петко Петков се барикадира в дома си, застреля спец-полицая и рани още трима негови колеги.  В апартамента му беше открит богат арсенал от огнестрелни оръжия и боеприпаси. Петков беше осъден на доживотен затвор.

11.12.2003 г. –  Харманли  

В края на декември 2003 г. 48-годишният Тодор Димов – Чакъра се барикадира във вилата си, въоръжен с автомат „Калашников”. По време на 20-часова престрелка той използва 150 куршума. Преговорите са неуспешни. Полицията отговаря с ракети, изстреляни от гранотомети. Димов беше намерен мъртъв. Тогава главен секретар на МВР беше Бойко Борисов.