Бивш боец от Френския чуждестранен легион стреля по полицаи и се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Акцията по задържането му продължи цяло денонощие. Той беше успешно обезвреден от отряд "Кобра".

Къщата на 35-годишния Иван Пачелиев е в края на селото и достъпът до нея е ограничен от полицията заради съмнения, че мъжът е минирал двора на имота си.

24-часа Иван Пачелиев бе барикадиран в дома си. 80 полицаи, сред които спецчастите „Кобра” и Специализирания отряд с борба с тероризма (СОБТ), участваха в неговото обезвреждане.

В крайна сметка мъжът бе задържан, а поводът за този екшън, разстърсил малкото планинско село, е повече от банален. Полицаи са поискали да го разпитат по разследване, но вместо да съдейства, той стрелял по тях.

Снимка: Мария Георгиева

Полицията търси Иван Пачелиев снощи около 18 ч. за показания по преписка на Софийска районна прокуратурата за отправени заплахи.

За кратко селото се пълни с полиция и жандармерия. По разпореждане на главния секретар на МВР идват и спецчастите.

„Същият беше задържан от отряд „Кобра” и национално звено „Полиция”. При задържането му лицето оказа яростна съпротива, която беше професионално сломена, като използваха физическа сила и помощни средства”, съобщи комисар Ангел Цанков, директор на ОД на МВР – Хасково.

Снимка: Мария Георгиева

В селото добре познават Иван, по прякор Димончето. Пет години бил боец във френския чуждестранен легион. Връща се през 2014 г. и подхваща бизнес в дърводобива, но бързо фалира и в момента е безработен.

Въпреки недоумението на местните жители, полицията остава в селото.

„В ситуацията имаме достатъчно основания да смятаме, че е възможно същият да е заложил  капани, които да възпрепятстват задържането му”, каза Ангел Цанков.

Снимка: Мария Георгиева

Мъжът е живял сам и утре престои претърсване на имота му за взривни материали.

Той е притежавал законно три огнестрелни оръжия. Няма данни да е освидетелстван и психично болен.

Утре предстоят процесуално-следствени действия с негово участие. Задържан е за 24 часа за възпрепятстване на органите на реда.