Редица нарушения, в т.ч. незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица са открили органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас в хода на проверките под ръководството на Върховната административна прокуратура.

Сред проблемните обекти се оказват придобилите голяма публична известност "Алепу Вилидж" и хотелският комплекс в парк "Росенец", известен като "Летните Сараи".

Нарушения в периметъра на Сараите

В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда, посочват от прокуратурата. Около тази ограда имаше напрежение при опита на граждани да стигнат до плажа край хотелски комплекс, в който пребивава почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Това не е единственият проблем, свързан с т.нар "Летни Сараи".

В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Това съоръжение не е само съоръжение

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект.

ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията.

Конструкцията, надвиснала над Шофьорския плаж, предизвика протести и гневни коментари в социалните мрежи заради разминаването на вида на строежа с първоначалните информации, че се строи съоръжение, което да укрепи свлачище.

Снимка: btvnovinite.bg

В студиото на "Тази сутрин", обаче, проектантът (и съпруг на вицепремиер в кабинета) арх. Ангел Захариев заяви, че още от самото начало проектът е бил за курортно селище.

Проблеми и на други места

В местността Буджака се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани.

За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки, посочиха от прокуратурата.

Проверка в местността Аркутино установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Повод за проверката там бяха данни, че се готви мащабно строителство в защитената местност.

Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г.От прокуратурата са изискали созополският кмет да обезопаси обекта.

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас (който трябва да се появи на мястото на хора) се констатира, че заради общата забрана за времето на летния сезон към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи.

Прокуратурата е поискала от несебърския кмет да издаде заповед, с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.