Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. за това, че умишлено не са били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Наказанието за това обвинение е до осем години затвор.

Прокуратурата се е самосезирала във връзка с информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на БСП по повод на доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" ЕАД.

Разследването е възложено на Националната следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия, допълват от държавното обвинение, като посочват още, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура.