Нова вълна на коронавируса е възможно да има още преди есента - предупреждението е на експерти. Причината - навлизането на новите, по-заразни мутации у нас.

Слаб е интересът пред пунктовете за ваксинация днес. Сред малцината чакащи е португалката Ана Гонсалвес, която живее от година в България. Решава да се имунизира и заради притеснението от новите варианти.

„Тук в България имаш привилегията да можеш да се ваксинираш. В другите страни трябва да чакаш, мога дори да избера ваксина. Младите хора са безразсъдни,  мислят, че са безсмъртни. Но истината са, че не бива да мислим само за себе си“, казва Ана.

Според д-р Васил Михайлов, чакащите за втора доза вече са повече от тези за първа. А желаещите да се имунизират са намалели в пъти.

„Няколко десетки в няй-добрия случай. Минаваха няколко стотици. И това ме притеснява стршано много. Имаме всички ваксини, а това, че стоим до 11 вечерта не помага“, отбелязва лекарят.

Вирусологът проф. Радка Аргирова смята, че тази тенденция и навлизането на новата „Делта“ мутация ни правят уязвими за вируса. И прогнозира нова вълна, но с по-малко случаи от зимата, още през лятото.

„Мисля, че ще дойде в средата на август, а до края ще се усети, че започва, ако продължим с този нисък темп на ваксинация“, посочи проф. Аргирова.

„Южноафриканският вариант е с доста мутации, които се припокриват с „Алфа“ варианта. Като цяло е по-малък проблем за Европа. Големият проблем ще е „Делта“ вариантът, ако мутира в „Делта+“, смята проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Засега ваксините показват добра ефективност и срещу индийския вариант, казват още ескпертите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!