Епидемията от коронавирус у нас засега се развива бавно, а вирусът "пази в паметта си" строгите мерки от началото на пролетта, пресмята математикът на Оперативния щаб проф. Николай Витанов.

„Днес 100 човека заразяват 116 човека, или базовото репродуктивно число е 1,16. Това означава, че епидемията започва да се разширява, това е нормално, влизаме в есента, метеорологичните условия са по-неблагоприятни, става по-влажно“, каза проф. Николай Витанов.

На седем заразени PCR-тестовете улавят един носител на вируса, продължава математикът.

„Към момента вземете броя на активните случаи по осем, значи най-точния брой на заразените е около 50 - 55 000. Тези хора, не знаят, че са заразени. На осем човека - седем не знаят“, обясни проф. Николай Витанов.

В столицата, където случаите на COVID-19 от началото на пандемията са на сериозни нива, се очаква скок между 10 и 20%. През летните месеци има заразени, които са  били на протестите, отчитат от Столичното РЗИ.

„София като град е една бомба, която не знаеш кога ще избухне, но това, което очакваме, и анализите, които имаме, е едно плавно повишаване на заболеваемостта“, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Ако болестта се развива с тези темпове, българите ще изградят имунитет след десетина години.

„Ще дойде лято и ще мине, ще дойде куковото лято и то ще мине. Не се прецаквайте, прецакайте вируса“, каза проф. Николай Витанов.

От седмица вече може да се следи и динамиката на заразата по области чрез приложението на "Google Maps". То показва заразените на 100 хиляди жители с последните дни и тенденцията. Така в столицата са 2,8 на 100 хиляди, Благоевградска област са 8, а в област Разград 0.