Имамите в джамиите у нас трябва да са български граждани, завършили български среди и висши училища, да получават заплатата си от България, а не от Дианета в Турция. Който наруши законите на държавата, да бъде изгонен веднага. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Недим Генджев. Тои призова държавата да се намеси във вероизповеданието.

„Мюсюлманското вероизповедание у нас е българско мюсюлманско вероизповедание. Зад нас трябва да застане българската държава да ни защити. (…) Ние, българските мюсюлмани, сме сунити ханефи. Уважаваме светската държава и искаме тя да застане зад нас и да ни гарантира свободно изповядване на нашата религия”.

Генджев заяви, че през 2013 г. е имало голям натиск. По думите му тогава лично външният министър Николай Младенов му се обадил и му казал да се махне от мюфтийството, защото Ердоган не го иска. Ние турско мюфтийство ли сме или българско, пита той.

Вярно е, че българското мюфтийство работи за ДОСТ, каза още Недим Генджев.

„Депутати, които се отлъчиха от ДПС заедно с Местан, бяха и председателят на Висшия духовен съвет Мустафа Алиш. Тези хора нямат корени в България, те даже и жилища нямат в България, семействата им живеят в Турция, те са проводници на политиката на Ердоган в България”, категоричен беше Генджев.

По думите му Мустафа Алиш бил завършил в Йордания, но дали курсове за имами или на „Мюсюлмански братя” курсове никой не знаел.

Той каза, че в Шумен, Момчилград и в Русе директорите на средните мюсюлмански духовни училища са назначени от Дианета в Турция и от там получават заплата. Ректорът на Висшия ислямски институт също е от Турция и тук българската държава липсва, допълни Генджев.

Според Генджев има страх от Ердоган в правителството, което подаде оставка, че може да пусне бежанците към България.

Има две партии, които се борят за гласовете на мюсюлманите, и едната подкрепена от Турция, каза Недим Генджев.

„Доган го уважавам, защото той е много по-голям българин от много други българи, той е български гражданин. Може би трябва да държи в по-близък контрол своята партия. По-близкият контрол ще му реши проблема, но той защитава българските национални интереси”, допълни Генджев.

Според него ДОСТ няма да влязат в парламента.