По време на социализма у нас не е имало ислямски фундаментализъм, докато сега стотици джамии пустеят, младите имами бягат в чужбина, а освен това има и риск от появата на радикални ислямски течения. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият главен мюфтия проф. д-р Недим Генджев.

Той подкрепи искането на военния министър Красимир Каракачанов да се спре външното финансиране за регистрирани у нас вероизповедание.

„До 10 ноември имамите в страната получаваха заплати от държавата, тогава нямаше ислямски фундаментализъм, всички джамии бяха отворени, държавата контролираше. Тогава работеха 900 джамии. Мюсюлманското вероизповедание е пълен провал – 600 джамии затворени, младите имами заминали в Германия и Франция за по 3-4000 евро заплати, които ги плаща държавата”, коментира той.

Според него са несъстоятелни твърденията на Главното мюфтийство, че без външно финансиране няма да може да плаща на имамите. „Къде отиват парите от вакъфите? В тия 900 джамии, джамийски настоятелства има страшно много вакъфи – къде отиват наемите от ниви, магазини? Има решение на Главното мюфтийство всички пари от вакъфските имоти да идват в Главното мюфтийство, джамийските настоятелства не могат да плащат на имамите и затова заминаха на Запад”, посочи Генджев.

Той смята, че от наемите вероизповеданието може да получава до 15-20 млн. лв. В същото време в момента мюфтийството има 9 млн. задължения към НАП, защото не е плащало никакви данъци. Така постепенно държавни съдебни изпълнители отнемат имоти, какъвто е случаят с терена в „Малинова долина”, който е трябвало да стане молитвен дом.

Недим Генджев изрази мнение, че голямата част от дошлите от Турция пари се връщат обратно там, защото „от целия Висш духовен съвет, нито един няма жилище в България” и главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и обкръжението му почти през цялото време пребивават в южната ни съседка.

Духовникът обвини сегашния ръководител на мюсюлманското вероизповедание, че е част от „Мюсюлмански братя” и единственото му образование е курс по арабски в Йордания. Според него сегашната ситуация, в която има недостъпни джамии със спорен статут, дава възможност и на радикално настроени мигранти да проповядват.