За една седмица ръстът на заболелите от COVID-19 e с 23%. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. На 14-дневна база нарастването е със 73%. 

Той обясни, че стойностите са рекордни, като сме надминали върховите стойности от предната вълна на заразата. 

„Миналата година по това време търпяхме доста критики дали откриваме всички болни. Тогава единствената ни мярка, която беше обективна, беше да следим дали има увеличение в общата смъртност, според НСИ. Оказва се, че за първите шест месеца на миналата година има намаление с повече от 5% на общата смъртност. Тоест – няма скрита смъртност, каквато има от края на миналата година“, коментира той.

Смъртните случаи също се увеличават.

„В момента има леко колебание за последната седмица – 5%, но за 14 дни е 53%“, добави проф. Мутафчийски и уточни, че за една седмица страната ни е преминала от трето на второ място по смъртност в ЕС. 

„Никой не може да избяга от статистиката. Смъртността ни най-вероятно отговаря на заболеваемостта, която не сме установили. Има скрита заболеваемост – много хора пращат само един член на семейството да се тества, който е най-зле, останалите не се регистрират“, добави той.

По думите му увеличение със 17% има при хоспитализираните – от 7800 до 9125, в интензивните отделения с 22%.

Проф. Мутафчийски посочи, че при по-младите хора, прекарали коронавирусна инфекция, се наблюдава латентен диабет, който до три месеца изчезва. При по-възрастните обаче, предразположени към заболяването, се отключва.

„В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира  неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие, за повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. След около три месеца от преболедуването този диабет изчезва при болните“, поясни той.