„Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“.

Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. По думите му въпреки тежката ситуация лечебните заведение се справят.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с разкриване на нови структури. Обезпечили сме цялата система с допълнително количество медикаменти и лични предпазни средства“, каза Ангелов.

„Тази трета вълна е по-различна от втората и със следното нещо. Медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза, не се разболяват и не боледуват. Именно с това осигурихме възможността при третата вълна да няма недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, каза още здравният министър.

Още ремдесивир за България

Взето е решение втора извънредна доставка от 6000 дози ремдесивир да бъде доставена у нас. Общото поръчано количество ремдесивир до момента, без тази последна извънредно доставка, е на стойност около 80 милиона лева.

"За месеците от март до октомври сме поръчали 36 000 флакона ремдесивир – по 6000 за всеки месец“, уточни Костадин Ангелов.

Още ваксини за България

Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. България заедно с Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения са написали писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очаква се днес да приключат експертните разговори и довечера да бъде взето решение на най-високо ниво.

"Има възможност да се поръчат допълнително 1,5 милиона ваксини от „Пфайзер“. Очаква се те да дойдат през четвъртото тримесечие. Опитът е да се направи така, че от тях количество да дойде през второто тримесечие от април нататък", обясни Ангелов.

На 5 април от „Пфайзер“ се очакват 62 010 броя ваксини, а на 12, 19 и 26 април – същото количество. От "Модерна" на 31 март се очакват 51 600 ваксини, в средата на април – 28 800, а на 19 април – 42 000.

Ангелов заяви, че и той, както и гражданите, иска да имаме възможност за избор на ваксини.

„Такава беше идеята в самото начало, когато договаряхме количествата ваксини за България. Очаквам днес, ако се стигне до съгласие на най-високо европейско ниво, да имаме достатъчно количество допълнителни дози, които да бъдат изместени от четвъртото тримесечие към второто тримесечие и да започнат още в началото на април да пристигат, за да могат хората да избират ваксината“, каза Костадин Ангелов.

„И нека да стане ясно на всички, че нямаме ваксина, която е пристигнала и сме я задържали поради някакви причини. Единствено и само тогава, когато имахме временна забрана на територията на страната за ваксинация с "АстраЗенека“, допълни той.

Ползата от ваксинацията

„Хората, които са ваксинирани с една или с две дози, имат възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в болница и няма да загубят живота си“, обясни Ангелов.

Той отново повтори, че всеки, който е ваксиниран и преболедувал, е добре да носи предпазна маска, защото може да бъде носител на инфекцията и да я разпространява.

Ще има ли ново удължаване на мерките?

По отношение на удължаването на мерките здравният министър обясни, че на 12 часа всеки ден се следи каква е тенденцията в страната. Той призова хората да бъдат спокойни, защото мерките са навременни и счита, че дават резултат.

"Ако не бяха взети, щяхме да говорим за други нива на заболеваемост", отбеляза Ангелов.

В различните региони спецификата е различна и затова на локално ниво някои от щабовете взимат допълнителни мерки. Ангелов даде пример с Бургас, където през изминалата седмица се е наблюдавала тенденция деца да се събират по улиците на големи групи. Именно затова е взета мярката за недопускането им след 20 ч. навън без придружител като превенция да се събират.

Създават съвет от експерти по акушерство и гинекология

Костадин Ангелов информира, че ще бъде създаден съвет от експерти по акушерство и гинекология заради това, че много бременни жени в момента са положителни за коронавирус.

„Нямаме притеснения по отношение на бебетата, които се раждат. Те са отрицателни за коронавирус и са в добро състояние. Понякога обаче се иска да се вземат решения много бързо, за да могат всички лекари в страната да имат увереността, че когато има такъв проблем, могат да намерят рамо на професионалист на най-високо ниво в държавата“, обясни здравният министър.

Статистиката 

317 118 е общият брой на заболелите в страната. 242 313 е броят на излекуваните. 743 са интензивните случаи.

11 474 е общият брой на медиците, които са положителни от началото на пандемията. 69% от леглата за неусложнени пациенти към днешна дата са заети, а 70% от интензивните са заети.

12 413 са починалите от коронавирус българи досега. 71 години е средната възраст на починалите.

„Причина за високата смъртност у нас са сърдечно-съдовите и раковите заболявания. В тази връзка у нас се реализира голям проект на национално ниво, който включва оборудването на всички лечебни заведения в страната с техника за диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания. Започнахме да наблюдаваме тенденция за подобряване ранната диагностика на такива пациенти“, обясни Ангелов.

„Беше изнесено проучване, което показа, че България е на второ място по смъртност по отношение на заразените и на починалите. Това е така, защото правим под средно европейското ниво тестове в страната. Направихме всичко възможно да увеличим тестовете, но срещнахме недостатъчно добро разбиране“, припомни Ангелов.

Той призна, че е направил грешка, когато са поискали да тестват всички деца в училищата и поднесе извинение на родителите.