Проблемите с финансовото състояние на „Пирогов” се дължат на лошия договор между ръководството на болницата и Здравната каса. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV проф. Милан Миланов, началник на Клиниката по интензивно лечение в болницата.   

По думите му сегашното ръководство на „Пирогов” е направило грандиозна грешка, като преди два месеца е подписало договор, според който сумата, която болницата заработва и трябва да й се изплати за дейност, е с 400 000 лева по-малко на месец. Това прави 5 млн. лева на година, които трябва да работим по-малко, изчисли той.

80% от болниците в София са с намален бюджет, каза още проф. Миланов. Най-тежко е намалението в „Пирогов”, Военномедицинска академия, Александровска болница, „Царица Йоанна”, Окръжна болница и четирите общински болници. В същото време частната болница „Софиямед” е получила 900 000 лева, заяви проф. Миланов.

„Цялото това действие се извършва на тъмно. Никой не знае какви са параметрите, по които този бюджет се разпределя”, подчерта проф. Миланов.

„Пирогов” не може да бъде затворен, няма как да се случи това”, категоричен беше той.

„На национално ниво тежко са ударени и фамилните лекари и специалистите в доболничната помощ, най-вече с назначаването на лимити за техните направления”, допълни проф. Миланов.

На Националния съвет в петък на Лекарския съюз проф. Миланов ще предложи със ситуацията да бъдат сезирани омбудсманът Мая Манолова и Комисията за защита на конкуренцията заради „рекет” от Касата към болниците и доболничната помощ.

Той прогнозира, че болниците ще продължават тежко да затъват финансово.

“Пирогов” е отворена, но в края на юни, когато получаваме доходите си за месец май, ако няма изработено разплащане, ще стане много лошо”, допълни проф. Миланов.