„Военните в Украйна могат да бъдат добре екипирани. Ентусиазмът е паднал. В началото никой не очакваше, че украинците ще се съпротивляват толкова упорито и няма да пуснат руската армия да влезе в Киев“.

Това каза в специалното студио на bTV „Две години война в Украйна“ проф. Михаил Станчев. Той е историкът, който документираше за нас историята на войната в първите ѝ часове на живо от дома си в Харков.

Снимка: bTV

„Първите седмици на войната успяхме да ги отблъснем от Киев, а след това и от Харков. Мобилизацията в момента е шестата или седмата си вълна. Мотивацията не е на това ниво. По нашите закони мъжете до 60-годишна възраст не могат да напускат пределите на Украйна“, уточни той.

„Ако през 2022 година имаше висок патриотизъм в желанието да изгоним руснаците, през 2023 година имаше подготовка за контраофанзива, но тя не се получи. Ние не получихме помощта, която очаквахме. Загубихме Авдеевка заради липсата на оръжие. Студентите ми в Харков казват, че имат екипировка, но нямат муниции. Мирът е възможен и ще го очакваме, но по моя преценка няма да е скоро“, допълни проф. Станчев.

„Домът ми е здрав. Не е засегнат, макар че районът е бомбардиран. Още в първите дни, когато бях там със съпругата си, бомбардировките ставаха неколкократно за денонощие. Все още нощем постоянно се събуждам. Съпругата ми е в Харков. Предстои и аз да се върна“, обясни той.

Снимка: bTV

„Контактувам с мои познати и роднини в Русия. Едните са в Далечния изток. Те изобщо не разбират какво става. Имах разговор с потомък на един много известен учен в България. Той ми каза: „Миша, на нас не ни трябват територии. Ние искаме да победим фашизма във вашата страна“. Аз му отговорих: „Победете фашизма във вашата страна, а ние с нашия ще се разберем самички“, посочи проф. Михаил Станчев.