„Категорично сега е моментът да се затегната мерките срещу коронавируса. В министерството на здравеопазването текат непрекъснато такива съвещания с експерти и предложения за мерки, които ще бъдат разгледани, обобщени и препоръчани“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в bTV Новините.

По думите ѝ най-важно сега е да се ограничат събиранията на много хора и на такива събития да се допускат само хора със „зелени сертификати“, специално внимание и акцент трябва да има върху училищата и университетите, като там „мерките трябва да са задължителни, а не препоръчителни“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мерките са добри, но трябва да се затегне контрола върху изпълнението им“, коментира проф. Христова.

Можем да боледуваме паралелно от грип и коронавирус, установени са такива случаи още в Китай. Другото, което разбрахме е, че грипният вирус помага на рецепторите на COVID-19 и им помага на входната врата на организма ни. Всеки вирус се стреми да потисне имунната система на приемника, два вируса се справят по-добре, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Понеже много хора казват, че COVID-19 не е нещо особено, но заради мерките миналата година имаше драстично намаление на грипа, но не и на случаите на коронавирус", коментира проф. Александрова.

Проф. Христова отбеляза, че случаите на коронавирус са намалели 180 пъти миналата година заради мерките срещу COVID-19, но проф. Александрова коментира, че понеже организмите ни се сблъскват с грипния вирус последните две години, една грипна епидемия в бъдеще ще има много по-тежки последствия.

Двете са категорични, че ваксините са безопасни за бременните жени и поставянето им е препоръчително, за да се избегнат тежките случаи на преболедуване.

Проф. Александорва отбеляза, че в проучване от Великобритания при първият вариант на коронавируса тежките случаи при бременните са били 24%, с появата на британския вариант те се увеличават на 36%, а при заразените с вариант "Делта" са 48%.

Ако не се увеличи процентът на ваксинираните у нас, рискуваме да се потънем в изолация и да не можем да пътуваме, а и никой да не иска да идва в нашата страна, прогнозира проф. Христова.

  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19
  • Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот 
  • България обмисля да въведе COVID тестове за идващите от Китай
  • Вирусите и топлото време: Повече респираторни инфекции и по-малко заразени с коронавирус
  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.
  • 577 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 619 са новите случаи на COVID-19 в страната
  • 665 нови случая на COVID-19 у нас