Разпространението на COVID-19 у нас е дифузно и „локдаун“ няма да има ефект. Това е обявил министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред БНР. 

По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

Ефективни ли са настоящите мерки?

Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23:30 ч., ресорният министър отговори: „В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен „локдаун“, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

Той допълни, че при нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени.

Ще бъде ли антигенният тест равнозначен на PCR теста?

До края седмицата на лечебните заведения ще бъдат доставени голям брой антигенни тестове. Те ще бъдат разпространени чрез Регионалните здравни инспекции. 

По думите му сме достигнали 300 души заболели на 100 хил. население. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. След това ще стане ясно и окончателното решение по темата на национално ниво.

Подготвена ли е здравната система?

Здравният министър посочи, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.

„Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър. Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка “, подчерта проф. Ангелов.

Според здравния министър показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0,003% от всички случаи“.

„Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване“, съобщи той.

Според него всеки лекар, който има специализация по инфекциозни болести, трябва да се включи в битката срещу COVID-19.

Костадин Ангелов коментира и назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София.

„Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника“, допълни Ангелов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!