Това, че вариантът „Омикрон” се разпространява по-добре все още не означава, че е по-опасен. Това каза пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея обаче това буди много въпроси, защото дори да е с тежестта на варианта „Делта” при това бързо разпространение би могъл да предизвика доста неприятности.

Според първоначалните оценки „Омикрон” може да се окаже от 3 до 6 пъти по-добър в разпространението между хората, каза тя.

„В Южна Африка е подготвена статия, която казва, че след вълните, предизвикани от Уханския вариант, от „Бета” варианта и от „Делта варианта”, сега шансът тези, които са преболедували COVID, да бъдат реинфиктирани е три пъти по-голям, в сравнение с предишните две вълни", допълни вирусологът.

По думите й Европейският център за контрол на заболяванията много строго следи какво се случва, като 212 са случаите в Европа към 6 декември.

 Нови варианти ще се появяват, докато вирусът се разпространява, тъй като той мутира единствено и само, когато се размножава, а това става в инфектираните хора, обясни вирусологът.

„Затова е много важно ние да прекратим, да минимизираме неговото разпространение, за което помагат и ваксините, и мерките. Едното без другото очевидно не може”, отбеляза проф. Александрова.