Предложение за реформа и намаляване на ролята на личния лекар. От "Продължаваме промяната" предлагат да можем да ни прегледа специалист, без да се налага да посещаваме джипитата. Пациентски организации приветстваха идеята, но лични лекари се обявиха против.

Синът на Илияна Пашова е с бронхиална астма и се налага да посещава често детски пулмолог. Според майката има и недостиг на педиатри.

„За да взема направление за детски пулмолог трябва да чакам два часа“, заяви тя,

Предложените промени сега не засягат детското здравеопазване. Фокусът е върху семейните лекари. Идеята е диспечери да насочват пациента към конкретен специалист чрез електронна платформа, казват от Националната пациентска организация.

„Да има механизъм, чрез който самите пациенти да достигат директно при специалист или избран от тях личен лекар, без да се налага преди това да бъдат записани при един или друг конкретно“, обясни председател на Националната пациентска организация д-р Иван Вецев.

Лекарят издава по 150 направления на месец и идеята е да се облекчи.

„В началото на реформата - 2000 г. общопрактикуващите лекари бяха 5000, сега са 3600, рискът е те да станат до края на годината до половината“, заяви общопрактикуващият лекар и дерматолог д-р Михаил Михов.

Според предложените промени заплащането ще става след извършен преглед, а не по пациентска листа, както е сега.

„В момента всеки личен лекар работи с ненормирано работно време. Искаме да подобрим техния начин на работа“, заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Предложението е на етап публично обсъждане.