Ограничение за местата на придвижване на електрическите индивидуални превозни средства и скоростта им, изискване за поставяне на регистрационен номер на по-големите от тях и задължително притежание на шофьорска книжка – това е записано в проект за промени в Закона за движението по пътищата заради голямата популярност на е-тротинетките.

По време на парламентарния контрол вътрешният министър Младен Маринов обясни, че МВР и в момента глобява за нарушения на водачи на т.нар скутери, защото могат да причинят катастрофа.

„Липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на пътнотранспортни произшествия”, подчерта Маринов, като по думите му в агенцията за пътна безопасност вече има проект за разпоредби, които въвеждат „изисквания към превозните средства и водачите, обвързани със съответните санкционни разпоредби”.

Според обсъждания вариант водачите трябва да са на най-малко 16-годишна възраст и „да притежават една от категориите по чл.150а ал.2 от ЗДвП” (макар по-ранните информации да бяха, че няма да се изисква правоспособност). Те ще трябва да са с каска и светлоотразителни елементи в облеклото, като ще им е разрешено да се движат само по велоалеи или в най-дясната част на платното на улици, в които останалите участници в движението са със скорост до 50 км/ч.

За тротинетките максималната допустима скорост ще е 25 км/ч. За „по-големите” индивидуални електрически транспортни средства ще има и регистрация, но Маринов не даде повече подробности.

Депутатът от левицата Георги Гьоков запита дали МВР ще спре да глобява водачите на електрически скутери и дали ще се отменят вече наложените санкции. „Като министър нямам правомощия да отменям наложени санкции”, отговори Маринов.

„Да, придвижването е вид нарушение, ако вследствие на това придвижване настъпи ПТП с пострадали – какво да направим?”, запита той. И посочи, че за неправилно разположение на платното в момента санкцията е 20 лв., като може да стигне до 150 лв., ако е създадена опасност за движението.