Полицията в София продължава да следи дали се спазват въведените мерки заради извънредното положение. Във „Филиповци“ се проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от квартала.

В столицата се дезинфекцират всички обществени места - включително пазарите, болниците, метрото, градския транспорт. Патрули на общинска полиция следят по парковете да няма струпване на хора.

Спира се и градският транспорт към Витоша, както и към парка „Врана“.

Столична община обяви дарителски сметки за събиране на средства. Започва и кампания за набиране на доброволци.

Въпреки всичко Столичната лекарска колегия иска драстични промени на мерките за сигурност. Лекарите на София са мобилизирани и не спират да работят, но искат пълна карантина на града.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи искането на столичните медици.  

„Времето ни изтича, ако вече не е изтекло. Затова призовавам политиците да се вслушат в мнението на експертите. Напълно подкрепям мнението на лекарите за радикални мерки, например - ограничение на движението между градовете, въвеждане на вечерен час, забрана възрастните хора да излизат извън домовете си“, обясни обвинител №1.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова за пореден път призова хората да останат по домовете си, за да не се стига до радикални мерки. По думите ѝ София е милионен град, който трябва да бъде обслужван. Според нея е важно да знаем, че лекари, сестри, санитари, полицаи, отговорните за чистотата трябва да могат да се придвижват из града.

Много от възрастните столичани обаче не се вслушаха в призивите.  

„Аз излизам от 4 дни по един път. Знам, че е опасно, съобщават да не се много движа. Излязъл съм за 20 минути“, споделя Борис Динев.

„Отивам до аптеката да си взема някакви лекарства. Нямам нищо, не съм болна, защото съм имунизирана с кръвта на Исуса“, обяснява пък Ани Ангелова.

Все пак някои се разколебаха.

„Върнах се защото Бог ме разобличи и ми каза – покори се на властите!“.

А в зала Арена армеец държавата започна да тренира как се строи полева болница. Учението е ръководено от Националния оперативен щаб. То протича в четири етапа - създаване на временен център, оборудването му с медицинска апаратура, стиковка между институциите за транспортиране и обслужване на пациенти и закриване. 

В големите областни градове вече ще се правят проверки и на пътя - ще се следи дали хората отиват на пазар, на работа или до аптеката.

Дезинфекцията продължи през целия ден.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 317 11 622 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 317 11 622 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer