Като мярка срещу разпространението на коронавируса от 21 март се въвежда ограничение за пазаруване в магазини и аптеки за хора под 60-годишна възраст между 8:30 до 10:30 ч., съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Други мерки предвиждат да се преустановят посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. 

Собствениците на домашни любимци ще могат да ги извеждат в обособените за животни места в парковете. Условието обаче е да не се струпват на групи.

Засега мерките са само за областните градове.

Органите на МВР ще организират КПП-та на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

През КПП-тата ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в дома – настоящия или постоянен адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

От оперативния щаб уточниха, че мерките могат да бъдат затегнати още повече следващите дни. Генерал Мутафчийски се обърна с призив към най-възрастните, които са му писали, че мерките, ограничават нормалното им придвижване.