Има първи случай на излекуван от COVID-19 у нас – жена, която беше приета във ВМА като контактно лице на заразена лекарка. Това съобщи председателят на оперативния щаб за борба срещу разпространението на коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Жената е дала две отрицателни проби за коронавирус и ще бъде изписана утре от болницата.

Още няколко пациенти са в добро състояние и им предстои скорошно изписване, но все още вирусът се открива в тях. 

Има нови положителни проби за COVID-19 у нас и днес и броят на заразените вече е 127. Четирима от новозаразените са от Добрич, а останалите – от София.

Усложненията от коронавирус са двустранна бронхопневмония и лекарствата на хининова основа дават добри, но не чудодейни ефекти, каза още ген. Мутафчийски. В момента в страната има дози за лечение на 35 000 души, предназначени първоначално за Украйна и Русия, но експортът им днес беше забранен. Български фирми се подготвят за тяхното производство.

Друго лекарство – хлорохинов фосфат, което се ползва при малария, но е забранено за продажба и производство у нас, също ще бъде внесено в страната, посочи Мутафчийски. С него се лекува бизнесменът Кирил Домусчиев, който е обещал дарение от лекарството за страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!