В свое видеообръщение Слави Трифонов направи внушения и разпространи неверни твърдения относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония за тяхното европейско бъдеще и Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз под председателството на Република Франция. Това се казва в позиция на „Продължаваме промяната“, разпространена до медиите, относно изявлението на лидера на „Има такъв народ“ по-рано днес.

„Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на „Има такъв народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР. Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие“, посочват още от „Продължаваме промяната“.

Комисията по външна политика към НС поиска от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично. Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР, се уточнява в позицията.

Затова парламентарната комисия също така ще покани министъра на външните работи в следващите дни да представи на комисията, освен тези документи, и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция и Декларацията на НС от 2019 г., както и с позицията на КСНС от януари тази година, казват още от „Продължаваме промяната“ и посочват, че осъждат остро „подобни политически внушения и разпространяването на неистини, които не само влошават добросъседските отношения на България със страните от Западните Балкани, но и откровено разпространяват неистини към българските граждани“.