Критични дни преди вота на недоверие към кабинета "Петков", внесен от ГЕРБ-СДС заради финансовата и икономическата политика.

Докато властта търси парламентарна подкрепа за мнозинство на тройната коалиция, държавният глава я атакува за Северна Македония. 

След френското предложение Румен Радев заяви, че премиерът не може да внася чужда идея без свое мнение, а Кирил Петков потвърди, че няма еднолично да пусне Скопие в Европа. Критиката на президента Радев идва ден след като от френското председателство на ЕС изпратиха предложение до външната комисия на парламента ни как да започнат преговорите за присъединяването на Северна Македония към общността. 

Формулата предвижда първо съседката ни официално да признае българската общност, като промени конституцията си. Има изискване и за борба с езика на омразата.

Според президента правителството е допуснало грешка, като не е успяло да изработи свое предложение за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, а вместо това внася френското. 

„Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер“, заяви Румен Радев.

Радев определи предложенията на Париж като стъпка в правилната посока, но недостатъчна. 

„Вписването на българите в конституцията преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражби и фалшификация на българската история“, отбеляза президентът.

Държавният глава поиска от управляващите гаранция, че ще отстояват българските интереси, като се възстановят паметници в съседката ни и се опазва културното ни наследство. Отправи критика към правителството заради темпа на реформи.

„Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт. И ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, заяви Румен Радев.

Той застана и зад думите си, че парламентът е заприличал на тържище, където се купуват депутати. 

„То още от древни времена търговията е не само с парични средства. И трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят“, каза държавният глава.

В противен случай това е социопатия, довела до разрив между народа и политиците, заключи президентът.

Все още няма отговор от македонските власти дали френското предложение е приемливо за съседката ни. 

Как реагираха на критиките от изпълнителната власт?

Премиерът отхвърли критиките на президента, че се превръща в куриер на чуждо предложение за ветото върху Северна Македония.

Петков обяви, че няма еднолично да го отмени на Срещата на върха в Брюксел на 23-ти и 24 юни, въпреки че има правомощия, а ще изчака депутатите да се произнесат.

„Докато не се вземе решение от НС, аз не мога да кажа "да" или "не", вдига ли се не се вдига, аз винаги държа на думата си. Доколкото разбирам е включило и да се следи дали има дискриминация срещу българите в Северна Македония и да има механизъм срещу езика на омразата“, заяви Кирил Петков.

Слави Трифонов обвини Петков, че е предал националните интереси чрез т.нар. френско предложение за старт на преговорите на Скопие.

„В този документ се говори за българско малцинство, а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи“, каза Слави Трифонов. 

С документа ние признаваме и македонския език, а ние като държава не сме го признали, допълни Трифонов.

Във „Фейсбук“ вицепремиерът Корнелия Нинова призова президента да спре да спекулира с темата Сeверна Македония.  

„Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над Република Северна Македония. Съмненията ги внушавате вие“, пише Корнелия Нинова. 

И лидерът на ГЕРБ отправи критика - Петков подвел евроатлантическите си партньори, показвайки сила към Скопие.

„Виждате ли подлостта? Той се опитва тайно да договори нещо, което за пред публиката да излезе, че видите ли случило се е, ама не защото той е лош, а парламентът го е решил“, коментира Борисов.

Той допълни, че всяка партия, която е за еврозоната, е съюзник на ГЕРБ.

Петков призна, че има вариант за ново правителство, в което той няма да е министър-председател.

„Аз не бих предал държавата, ако зависи от мен, за нищо на света. За мен позицията премиер е само толкова важна, доколкото аз мога да правя промяната, за която вярвам. Следващият мандат с коалиционните ни партньори ще говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство. От всички политически сили, но те трябва да са независими. Това, което искаме да прекъснем, е задкулисието“, добави Кирил Петков. 

Слави Трифонов отрече обвиненията, че е част от нова коалиция, която клати властта.

„Другата седмица "Има такъв народ“ ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те. Всички депутати да вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и нямам какво да губя“, отбеляза Слави Трифонов.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли твърденията, че с отстраняването на Минчев е създадена нова коалиция на мафията, с ИТН, ДПС и "Възраждане"

"В „Гугъл“, като чукнеш, трябва най-голямата мафия, защото нали има за "Якудза", италианската, албанската мафия, с над 1,5 милиона членове в България, трябва да излезем първа. Дръжте се сериозно”, коментира Бойко Борисов.

Борисов, чиято партия внесе вота, каза че е бил против.

„Не, че не го заслужават. Не, че не трябва да си отиват веднага, защото кражбите и корупцията в момента са в небивали размери. Защо се разпадна тази коалиция – защото е абсолютно безпринципна“, твърди Бойко Борисов.

Гласуването за най-тежката парламентарна процедура за контрол върху Изпълнителната власт ще се проведе в сряда, а дотогава управляващата коалиция се надява да събере нужните гласове в нейна подкрепа.