ЕС предложи формула за започване на преговори на Северна Македония за членство в общността. Текстът е с ограничено разпространение и е разпратен от институциите на френското председателство до всички страни членки, но македонски политици обявиха части от него.

Формулата предвижда преговорният процес за Скопие да започне едва след като приоритетно в преамбюла на нейната конституция бъдат добавени промени, свързани с "граждани, живеещи в границите на държавата, които са част от други народи, включително българи".

Едва след това ще бъде свикана първата междуправителствена конференция, с която фактически започва преговорният процес за членство. Т.е. говорим за удовлетворяване само на едно от исканията на българската страна. Предложението се съдържа в пакет документи, изпратени до парламентарната комисия по външна политика.

У нас документът идва от постоянното представителство на България в Европейския парламент и е заведен в деловодството на парламента. Комисията по външна политика е органът, който трябва да го разгледа, да нанесе бележки и ако има съгласие да внесе проекторешение за отпадане на ветото върху преговорите на Северна Македония с общността.

bTV научи, че заседанието на комисията по външна политика е отменено и засега не се знае кога ще бъде насрочено. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи определи документа като предварителен и също зае изчаквателна позиция.

“Всички сме свидетели на атмосферата в София. Ето защо не бих коментирал различните предложения, защото смятам, че е важно първо да се чуят мненията на всички държави-членки, а след това ще изложим своите“, заяви той.

Документът се появи, два дни след като българското правителство взе решение всяко предложение от европейски структури, което противоречи на българската рамкова позиция за евроинтеграцията на Северна Македония, да се препраща към парламента.

Вчера на среща между френската посланичка с парламентарната група за приятелство с Франция за първи път е станало дума, че се готви такъв документ.

Все още не знаем дали в пълния текст има поет ангажимент реформите и промените в Скопие да бъдат обвързани със срокове и как Европейския съюз гарантира, че те ще бъдат изпълнени.

Преговорната група, в която са условията за защита правата на македонските граждани с българско самосъзнание, се отваря първа, но се затваря последна от всички.