Трите най-големи формации в 46-ото Народно събрание – „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП официално не коментираха новия проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев.

Част от останалите политически сили приветстваха неговата поява на политическата сцена, а някои дори допуснаха възможна коалиция с тях. Според други пък като гъвкави бизнесмени те са намерили добра "ниша" в политиката.

От „Демократична България“ допуснаха, че с новия си политически проект Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат част от следващия парламент.

„Имаме нужда от такъв тип колеги в НС, с които да формираме мнозинство и на ниво предизборно споразумение, и на ниво общо явяване, но и на ниво следизборно съвместно действие и може би в сформиране на мнозинство“, каза Борислав Сандов от ДБ.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обявиха, че „мнозинството на промяната“ в следващия парламент ще стане по-силно и устойчиво.

„Призовахме Кирил Петков и Асен Василев и „Демократична България“ за общи действия, за постигане на съгласие, обединение, което да гарантира, че в следващия парламент ще има правителство на промяната и днес със задоволство разбираме, че протегнатата ръка за общи действия е потвърдена от новия проект“, заяви Мая Манолова от ИБГНИ.

„Ние вече сме работили с тях в качеството им на министри, получаваше се добре. Надявам се че и като партия или както се нарече образуванието, пак ще можем да работим добре“, добави Арман Бабикян.

Според Кирил Добрев от БСП Петков и Василев са намерили свободна ниша в политиката.

„Кирил и Асен са продукт на това, че трите опозиционни партии се скараха в парламента и оставиха вакуум и пространство на повече от 1.5 млн. гласове“, каза представителят на левицата.

От ДПС бяха лаконични – те не гледат на новите политически проекти като на врагове и дори не изключват евентуално партньорство с тях, стига да отстояват техните ценности.

„Има такъв народ“ не коментираха „Продължаваме промяната“. Минути след представянето на проекта лидерът Слави Трифонов написа пост във Фейсбук, с който заявява, че партията му не е виновна за липсата на нов кабинет.

„Има такъв народ“ имаше 65 депутати, останалите партии - 175. Можеха да направят най-различни коалиции... И, между другото, ще ви споделя нещо за разочарованието. Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш. Така че не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен. После може да страдаш“, написа Трифонов.

В предаването „120 минути“ Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че ако от ГЕРБ-СДС и ДПС признаят проблемите с корупцията и санкциите по закона "Магнитски", са готови да преговарят с тях.