„Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години“, каза бившият министър на икономика Кирил Петков по време на представянето на новият политически проект „Продължаваме промяната“.

Петков очерта четири конкретни и ясни цели, по които са работили с Асен Василев – спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.

„Искаме тези четири месеца да ги продължим. Разбрахме и се показа, че не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен“, каза още Кирил Петков.

Петков каза, че всички хора в екипа им отговарят на четири много важни критерия – да имат добра кариера извън политиката, за да са независими хора; да не са били в повече от една партия освен този политически проект; да няма около тях скандали, които да не може да бъдат проверени от всеки. Последното условие е всеки да подпише договор за почтеност, според който няма да има банкова тайна за тези лица.

„Идеята ни да се включим се зароди, когато започнах работа с 46-тото НС. Тогава видях невъзможността да се постигне консенсус“, каза Асен Василев.

„В момента сме в процес на разговори с няколко партии и вероятно ще ги сложим под формата на коалиция, за да си остане името „Продължаваме промяната“, каза още Василев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той добави, че „ракетата носител“ ще бъде коалиция с единомислещи партии.

„Истината е, че следващото правителство вероятно ще е коалиционно. Според е важно всеки човек да има избор“, каза Василев.

„Имаме разговори с над седем партии, но да уточня – никакви пари не даваме на никой и не искаме никой да ни дава никакви листи. Казваме им, че имаме нужда от регистрация, а ние ще се самофинансираме“, каза Кирил Петков.

„Аз вярвам, че в следващия парламент с „Продължаваме промяната“ ще имаме над 121 депутата от коалиция на почтените. Кой ще включва тя – ще се види в следващите седмици“, допълни още той.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос как ще намерят толкова хора за листите си, Петков обясни, че благодарение на курсовете, които с Асен Василев водят от 14 години, имат 681 души – успешни млади хора от всички краища на България, които покриват изискванията им. Част от екипа им идва именно от тези курсове.

„Нас не ни е страх. Представете си – спряхме 850 млн. и сме засегнали много интереси. Просто нас не ни е страх. Работим в екип, победите на нашите министерства са отчасти победи на хората от екипите ни“, каза още Петков.

Снимка: Ладислав Цветков

Екип

При представянета на екипа на новия политически формат стана ясно, че част от хората са работили Министерство на икономиката с Кирил Петков през последните месеци.

Един от представителите на „Продължаваме промяната” е Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България.

„За да се случва успешно бизнесът на младите хора, разбрах, че няма как да стане без ние да променим средата“, заяви тя.

„Иновации могат да се случват не само в развитите държави, вярвам, че с този екип можем да поставим България на картата на иновациите на глобално ниво“, добави Симеонова. 

Яна Балникова е от екипа на Министерство на икономиката. Калина Константинова беше заместник-министър в министерството.

"Бях част от екипа на министерството на икономиката последните четири месеца, преди това 13 години в аутсорсинг индустрията", обясни тя за себе си.

„Надявам се да продължим промяната и тя да обхване градовете в цяла България, защото всички го заслужаваме“, смята тя.

Галина Константинова каза, че е завършила в САЩ, след това в Англия, учила е икономическо развитие или как една бедна страна може да стане богата.

„Работила съм в публичния, частния и неправителствения сектор, за последните четири месеца като зам.-министър се убедих, че истинската промяна може да стане само от вътре“, смята Галина Константинова.

Даниел Лорел е председател на комисията по прозрачност в министерството на икономиката през последните четири месеца.

„Роден съм в София, прекарал съм половината си съзнателен живот извън България – завършил съм Телавивския университет със специалност компютърни услуги и информатика. Цялата ми кариера е ориентирана към високите технологии, след години странстване установих, че България е една прекрасна страна, в която искам да живея с децата си“, отбеляза той.