Продължава умъртвяването на прасетата в големия свинекомплекс в Николово, където бе открито огнище на африканската чума. Във фермата край русенското село има над 17 000 животни.

Мерките за ограничаване на заразата обхващат 3-километровата зона около самия комплекс, където трябва да бъдат изклани всички домашни прасета.

Вече втори ден достъпът до свинекомплекса край Николаево е ограничен. Собственикът отказва коментар, а в селата в периметър 3 километра прасетата са заклани.

Ивалин Маринов е собственик на кравеферма, а прасето в двора отглеждал за собствени нужди. За да спаси месото, купил фризери.

"За мен грешката, която направиха, инвестицията в тази ограда не може да спре тези прасета дивите. После нека да не забравяме, че тази година е година на комара, такъв бум", коментира Ивалин Маринов.

Властите са притеснени, че ситуацията е трудна за овладяване.

"Най-големият свинекомплекс в Балканския полуостров се намира в Бръшлен, над 40 000 прасета. Сега последващите мерки, които се вземат, е точно за горската територия – 20 км зона да се извършва отстрел, да не се оставят диви свине", заяви Свилен Иванов, зам.-областен управител на Русе.

Мярката е закъсняла, смятат местните.

"Дано да успее да се локализират тук нещата, за да не отиде нататък, защото последствията ще бъдат катастрофални", каза Марийка Генова, кмет на село Николово.

"За Гергьовден нямаме агнета, за Великден нямаме кокошки, за Коледа нямаме прасета и ми казват на село да дишаме чист въздух", оплака се Ивалин Маринов.

Проби от свинекомплексите се вземат всяка седмица, но разпространението на болестта изпреварва резултатите.

Междувременно само за седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки. Това отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограм свинско в момента се търгува за 7,60 лева.

По данни на Агенцията за безопасност на храните, свинекомплексите в страната са 65. В тях се отглеждат около 600 000 прасета, като 68% се  намират в Северна България или в областите Русе, Добрич, Силистра, Търговище и Шумен.