Почти месец след изчезването на Янек Миланов, прокуратурата и полицията извършват мащабна специализирана операция в Дупница. Градът и околностите са блокирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди дни братът на изчезналия мъж се обърна публично към главния прокурор Иван Гешев. А обвинител№1 обеща да направи всичко възможно, „да не се връщат мутренските времена“.

За последно 43-годишният Янек е видян в колата на бившия охранител на братя Галеви - Васил Капланов.  Този петък той беше пуснат под домашен арест, след задържане за незаконно притежание на патрони.

Дупница осъмна блокирана, всички входове на града бяха охранявани от полиция и жандармерия, а полето в близост до село Крайници почерня от униформени и кучета, които следи от 43-годишният Янек 28 дни след неговото изчезване.

Янек Миланов живее във Франция и идва в Дупница на ваканция. На 31 юли изчезва след среща с бившия охранител на Галеви - Васил Капланов.

Последно охранителни камери заснемат Янек в колата на Каплата. За да търси брат си, от чужбина се връща и Марио Миланов. Отчаян от липсата на информация, на 18-ия ден отправя видеоапел към разследващите през социалните мрежи.

„Призовавам главният прокурор на Република България да дойде в Дупница и да направи каквото е необходимо да намерим Янек“, каза Марио Миланов.

Близки и приятели на Янек правят автошествие и питат полицията в града "Къде е Янек?". Припомнят, че срещу него е имало серия заплахи.

Преди два дни след среща на главния прокурор с брата на изчезналия Васил Капланов беше задържан. Днес градът е блокиран от полиция.

Засилено полицейско присъствие има и пред базата на Васил Капланов. По думите на главния прокурор се претърсват 120 квадратни километра.

„Хората са подготвени да останат няколко дни, докато не се претърси цялата площ, която е и не се извършат всички планови мероприятия“, заяви Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще направим всичко възможно с колегите от МВР да не се връщат това, което наричахме мутренски времена и ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере, че не сме по трудния начин“, допълни той.

В съдебната зала Капланов научи, че остава под домашен арест. Защитата му иска да бъде освободен.

Снимка: btvnovinite.bg

„В каса са били, били няколко патрона повече, отколкото е било необходимо по закон. Имал е право да държи 100, а не 115“, обясни адвокатът му Емил Велинов, който заяви, че не разговарял със своя клиент за изчезването на Янек, тъй като „той няма такова обвинения, че да говоря за това с него“.

Снимка: btvnovinite.bg

А в Дупница искат яснота по въпроса „Къде е Янек?“. Дали мярката на Капланов ще бъде обжалвана и дали към обвинението за патроните, ще му бъде добавено друго, предстои да разберем.