Буферните центрове в Бургас, които трябваше да доведат до по- добра организация, за да няма отново връщане на пациенти с коронавирус, не стартираха навреме.

Снимка: bTV

Причината е липсата на медицински персонал и сработването на комуникационната им система. Стига се до ситуации вместо в буферен център, пациентите да чакат в линейки. 
 

Снимка: bTV

Бившият детски спешен кабинет в университетската болница трескаво се преоборудва в разпределителна за пациенти със съмнение за коронавирус.     

"Тук има 3 легла, 6, 7 и доста по-просторна чакалня, шест места за сядане има, носилка имаме, която е за по-тежките пациенти. Ще се облекчи работата на Шокова зала… там се получава едно прекръстосване, което е абсолютно недопустимо, но и ние не очаквахме, че ще бъде толкова голям напливът", заяви д-р Здравка Инджова – нач. Спешно отделение – УМБАЛ – Бургас.

А напливът не спира нито вечер, нито през деня. Заради липса на свободни легла, пациентите често чакат в линейките.   

Снимка: bTV

"2 часа и нещо вече седи линейката и чака да приемат пациента, днеска е третият случай. От сутринта от 8:30 ч. не сме слезли от линейките, нито вода сме пили, нито сме яли", казва Добрин Неделчев - шофьор на линейка.

Информация за свободните легла ще се получава през Спешния телефон. 

"Те ще имат бройката свободни легла във всеки момент. За сега два пъти дневно ще бъдат уведомявани, може би на всеки час по-нататък. Първите пациенти вече минаха при нас - кой за снимка, кой за уточняване", обясни д-р Стефан Касабов - управител на УМБАЛ Дева Мария.

"Когато един човек се нуждае и сам на себе си не може да отговори дали е за болница, или не, и когато общопрактикуващият лекар контактува с него само по телефона… да го види лекар и да прецени неговото състояние", каза д-р Георги Паздеров - директор, РЗИ-Бургас.
 
За първоначалното разпределяне на пациентите все пак ще се разчита на доболничната помощ - медицински центрове и лични лекари. А общината осигури 2000 бързи теста за буферните центрове. 

  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен