Процедурата по приватизация на компанията „БДЖ – Товарни превози” е прекратена, обявиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Публично оповестеният конкурс на един етап за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на дружеството, част от Холдинга БДЖ, няма да се проведе.

Решението на приватизационната агенция е взето след писмо от холдинга, с което уведомяват агенцията, че на този етап не могат да посочат кога ще бъде вдигнат запорът върху дяловете на приватизиращото се дружество. То е съгласувано с Министерството на транспорта, уверяват от агенцията.

Запорът на дяловете наложи неколкократното удължаване на срока за подаване на оферти за покупка на дружеството. През март имаше и слухове за откази на потениални инвеститори заради несигурността около бъдещето на "Товарни превози".

Още в края на май в едно от първите си изявления транспортният министър в кабинета „Орешарски” Данаил Папазов заяви амбицията на правителството да прекрати тази процедура.

Според предшественика му в кабинета на ГЕРБ Ивайло Московски приватизацията бе единственото спасение за дружеството с дългове от близо 800 млн. лв., който бил намален с около 100 млн. лв. по време на управлението на ГЕРБ.